Kullanıcı deneyimi ve seo ilişkisi

Kullanıcı deneyimi ve seo ilişkisi

Kullanıcı deneyimi ve seo ilişkisi

Çoğu durumda bir internet sitemiz olsun diye başlayan çalışmalar ve vizyon eksikliği sebebiyle internet siteleri google gibi arama motorlarında çok başarı elde edemezler. Oysa internet sitesi yaptırmadan önce ve sonra verilecek doğru kararlarla hazırlanacak siteyi seo uyumlu hale getirmek mümkündür.


Kullanıcı deneyimi nedir ?

İnternet sitenize giren bir ziyaretçinin , ziyareti boyunca yaşadığı olumlu olumsuz tüm tecrübelerdir. Fayda, Teknik yeterlilik ve İçerik yeterliliği, Tasarım, Kullanışlılık gibi başlıklar altında değerlendirilen bir kavramdır.

Eticaret sitelerinde satış ve dönüşüm oranı optimizasyonunu artırmak için mutlaka kullanıcı deneyimini dikkate almanız gerekir. İlla eticaret sitesi olması gerekmez  blog sitesinde ziyaretçi sayısını artırmak için, haber sitesinde haberlerin daha çok okunması içinde aynı şekilde iyi bir kullanıcı deneyimi sunmanız gerekmektedir.

Doğru soruları sormak mükemmel bir kullanıcı deneyimi sağlar.

 

Arama motorları ve kullanıcı deneyimi

Google, Yandex gibi arama motorları özellikle son yıllarda çıkardıkları algoritmalar ile daha çok kullanıcı deneyimini esas alıyorlar. Yani bu şu demek oluyor ; ziyaretçi sitenize girdikten sonraki sinyaller oldukça önemli hale gelmiştir. Ziyaretçinin hangi sayfadan giriş yapmış, sayfada ne kadar kalmış, başka alt sayfalar dolaşmış mı, hemen çıkma oranı ne kadar ? gibi ölçümlerle faydalanarak sitenizin kullanıcı tarafından ne kadar beğenildiği , rağbet gördüğü gibi sonuçlar üretirler. Elbette google gibi arama motorları sıralama belirlerken 200 den fazla sinyali değerlendirirler. Yapılan canlı deneylerde de kullanıcı metriklerinin çok önemli olduğu ortaya çıkartılmıştır.

 

Kullanıcı deneyiminin sıralamaya etkisine dair Vaka analizi ‘

RRand Fishkin tarafından gerçekleştirilen bir örneği size anlatalım. Twitter üzerinden takipçilerine bir kelimede google da aratma yapmalarını istiyor. Ve çıkan sonuçlardan 1. siteye girdikten bir kaç saniye sonra geri butonuna basmalarını istiyor. Ardından 3. sıradaki siteye de girip bir kaç dakika kalmalarını, bir kaç alt sayfa dolaşmalarını istiyor. Dakikalar içinde çıkan sonuç çok ilginç o anahtar kelimede 1. sırada yer alan site 4-5. sıraya kadar düşüyor. 3. sıradaki site ise 1. sıraya yükseliyor.  Bu durum da yukarıda bahsettiğimiz kullanıcı deneyimini artırmanın arama sonuçlarına ne kadar etkili olduğunu ortaya net olarak koyan bir vaka analizidir.
Tasarım aşamasında yapılacaklar

Ui tasarım , Görsel tasarım, Etkileşim tasarımı,  Kullanılabilirlik, Kullanıcı araştırması, İçerik stratejisi döngüsünde Ux Designer tarafından oluşturulur. A/B testleri ile sitenin farklı versiyonları oluşturularak hangi versiyonun ziyaretçiye daha çok değer kattığı değerlendirilir ve kullanılacak arayüze karar verilir. Tasarım aşamasında kullanıcı deneyiminde genel olarak şunlara dikkat edilir.

Kullanıcı ihtiyacı : Tasarıma kullanıcı gözü ile baktığımda yeterli geliyor mu ?
Sitede kullanılan elementleri ve bölümleri Unbounce, Optimizely, Vwo, Kissmetric, Google web site optimizer gibi araçlar ile A/B testine tabi tuttunuz mu ?
Kullanıcı ergonomisini olumlu etkileyen bir site hiyerarşisi ve navigasyon yapınız var mı ?
Hedef kitleyi ve beklentilerini belirleyip olası talepleri öne çıkaracak bir tasarım yapıldı mı ?
Mobil uyumluluktan, Site hızına kadar çeşitli araçlarla testler yapıldı mı ?
Kullanıcı tarafından zor olarak görünen alanları belirgin bir hale getirerek görülmesini sağladınız mı ?
Örneğin eticaret sitesinde satın al botununu nereye koyulması gerektiğini direk olarak sormak suretiyle insanlardan fikir aldınız mı ?


Kullanılabilirlik : Eticaret sitelerinde video alanı, resimlerin büyüklüğü, benzer ürünler, kullanıcıya yetecek kadar bilgi sunmak, siparişin hızlı bir biçimde verilmesi gibi vakalar analiz edilerek en iyi sonuç için bir denek grubundan fikirler alındı mı ?


Yararlılık : Ziyaretçinin işine yarayan en güncel trendleri takip ediyor musunuz ? Örnek olarak sektörünüzde popüler sitelerde iletişim formu her açılan sayfada footer da yer alıyor olabilir. Bunu sizinde yapmanız ziyaretçinin yararına olur mu ?
Mobil sitede gereksiz öğelerin kaldırılması yapıldı mı ?

 

Seo çalışması ile kullanıcı deneyimini artırma

İyi bir kullanıcı deneyimine sahip olmak ve kullanıcı deneyimini artırmak için tasarım aşaması sonrasında da sürekli olarak analiz ve çalışmalar yapmak gerekir. Bunları genel olarak şu şekilde sayabiliriz.

Ziyaretçiyi doyuracak bir içerik var mı ?
Her ürün veya hizmeti detaylı olarak anlatıyor muyuz ?
Anahtar kelime analizleri sağlıklı bir şeklide yapılıyor mu ?
Rakip analizleri kullanıcı deneyimini artırmada oldukça etkili teknikler bulmanıza yarar.
Sitenizdeki formlar kullanıcıdan minimum seviyede bilgi istemeye ayarlı mı ? Ne kadar az bilgi isterseniz o kadar çekici olursunuz.
Ziyaretçilerin sevdiği ve çok sık girilen içerikleri tespit edip bunlarla ilintili veya bu tarz içerikler oluştuluyor mu ?
Ulaşılamayan sayfalar kullanıcı deneyimini olumsuz etkiler bu yüzden düzenli olarak kırık link kontrolü yapılıyor mu ?
Sektörünüz ile ilgili sıkça sorulan sorular gibi bir sayfa oluşturmanız kullanıcı deneyimini nasıl etkiler ?
Ziyaretçilerin sağlıklığı bilgiye hızla ulaşmasını sağlayacak bir soru – cevap köşesi eklemek nasıl olur ?
İyi bir site içi linkleme yaptım mı ?

Sonuç olarak kullanıcı odaklı bir internet sitesi yaptığınızda google gibi arama motorları da sizi sevecektir. Ziyaretçilerden gelen sinyalleri iyi analiz etmeniz durumunda ise kullanıcıya daha ergonomik bir site sunma şansınız olur.

Ekibimiz Ne Diyor

ekibimiz  Gün boyu akan yazılar, rakamlar, datalar. Bir de arada gelen telefonlar. Matrixde miyim :) Evet yazılımın engin bir deniz gibi olduğunu biliyorum ve yüzmenin keyfini alıyorum. İşim gereği belki de kendimi anlatacak pek bir şey bulamıyor hayallerimi ve düşüncelerimi kodlarla sanal dünyada yazıyorum. Evet yazılım sihirli bir dokunuş gibi sanal, fakat bir o kadar da gerçek. Gelişen bilişim teknolojilerinin yardımıyla işlerimi en iyi şekilde ve doğru yapmayı, bütün diğer bölümler gibi bilgimi arttırarak ihtiyaçlara yönelik en iyisini sunmayı hedefliyorum. Ve bu yolda ilerliyorum, bir klavyem bir monitörüm ve bir de ben :) - Erdi ONUN   Yazılım Geliştirici
ekibimiz  Oooo müdürüm dediğinizi duyar gibiyim :) Aslında 17 yıllık işimin patronu değil aynı zamanda ekibimin bir parçasıyım. Hepimiz bir puzzlenin birbirini tamamlayan parçaları gibiyiz.Evet her yeni proje çözülmesi gereken bir puzzle gibi. Sadece gerekli parçaların doğru yerlere oturtulması ve büyük resmin meydana çıkarılması gerek.Basımhane ekibi olarak bizler bu parçaları yerine oturturken işimize aşina olduğumuzdan olsa gerek büyük resmi daha ilk parçada hayal ediyor ve buna göre ekip ruhu ile hedefe yönelik planlı bir şekilde çalışıyoruz. Ve sizin için faydalı olabileceğini düşündüğümüz çözümleri bütünlüyoruz.Bulmacanın tüm parçaları tamam, en büyük ve önemli parçası eksik kaldı…O da sizsiniz :) - Rasim TEMEL   GENEL MÜDÜR
ekibimiz  Her ne kadar ünvanım sanat yönetmeni olsa da 15 yıllık tecrübem olmasına rağmen öğreneceğim çok şeyin olduğunu biliyor ve bu doğrultuda devamlı kendimi yeniliyorum.Sıkıcı hayat hikayesi mi? Hayır :)Tasarım sektörü bizlere her geçen gün yenilikler ve güzellikler sunuyor. Gördüğüm her güzel şey hayallerimi canlandırıyor ve ruhuma ilham kaynağı oluyor. Ekibimle birlikte kendimi devamlı zirveye tırmanıyormuşcasına hissediyorum. Çünkü böyle düşünmek beni tetikliyor, bir adım daha ileri gitmek için zorluyor ve heyecanlandırıyor. Umarım bir gün bayrağı dikerim o zirveye :) Sizinle paylaşacaklarım var!Çok gezmedim ama çok gördüm! Sizlere anlatacağım ve faydalanacağınız fikirlerimizin olduğunu düşünüyorum. İşimin gereği koltuğumdan kalkamıyorum bir türlü. Biraz işkolik biraz da hayat tarzım olsa gerek. Koltuk sevdalısı değilim aslında :) Kocaman bir bilgisayarım ve dünyam var elimin altında. Sizinle tanışmak ve işiniz için hayallerimi paylaşmak istiyorum. - Ömer FETVACI   Sanat Yönetmeni
ekibimiz  Gün boyu akan yazılar, rakamlar, datalar. Bir de arada gelen telefonlar. Matrixde miyim :) Evet yazılımın engin bir deniz gibi olduğunu biliyorum ve yüzmenin keyfini alıyorum. İşim gereği belki de kendimi anlatacak pek bir şey bulamıyor hayallerimi ve düşüncelerimi kodlarla sanal dünyada yazıyorum. Evet yazılım sihirli bir dokunuş gibi sanal, fakat bir o kadar da gerçek. Gelişen bilişim teknolojilerinin yardımıyla işlerimi en iyi şekilde ve doğru yapmayı, bütün diğer bölümler gibi bilgimi arttırarak ihtiyaçlara yönelik en iyisini sunmayı hedefliyorum. Ve bu yolda ilerliyorum, bir klavyem bir monitörüm ve bir de ben :) - Burak SÜMER   Yazılım Geliştirici
Müşterilerimiz Sizler İle İşimiz Daha Kaliteli
  • Agropomza
  • Güven Madencilik
  • Yılmaz Kardeşler
  • Detay Mekanik
  • Platin Çiçek
  • Mispet
  • Okyap
  • Fsm Demirbaş
  • Ajanses
  • Balay Hukuk
  • Dumangöz İnşaat
  • Oktaş
  • Aktifhan Grup
  • Ahi Reklam
  • Nobir
  • Hazal İnşaat
  • Altun Elektrik
  • Meta Ajans Reklam
  • Elif Yapı Sistemleri
  • Erke Reklam