Özellikle yeni açılan siteler için seo çalışması yaparken daha çok dikkat etmek gerekir. Henüz bir otorite sahibi olmadan yapılacak yanlışlıklar sitenize çok zarar verebilir. Search Engine Optimization Türkçeye çevrilmiş hali ile Arama motoru optimizasyon çalışmasıdır. Site içi ve site dışı değişiklikler ile arama motorlarının algoritmalarına uygun şekilde sitenizi üst sıralara ve sayfalara getirmek için çalışma sürecine seo çalışması adı verilir.
Köklü siteler için yapılacak çalışmalar ile yeni açılan web sayfalarına uygulanması gereken teknikler farklıdır. Yeni sitelerde seo çalışması nasıl yapılır ?
Domain seçimi
Domain seçimi seo için çok önemlidir. Anahtar kelimelerin domain içerisinde bulunması arama motorları açısından oldukça değerli bir etkendir.Eğer arama motorları açısından uygun bir site ile kaliteli bir domain bir araya gelirse mükemmel sonuçlar ortaya çıkabilir.
Rakip analizi yapın
Rakip siteleri analiz ederek hangi seo tekniklerini kullanmışlar inceleyin. Anahtar kelime yoğunluklarına ve içerik kalitelerine göz atın. Google ve Yandex ‘te başarılı olmanın en basit yollarından biri rakibinin yaptıklarını ve daha fazlasını yapmaktır.
Sitenin yaşı ve geçmişi
Domaini eğer yeni aldı iseniz bu seçeneği görmezden gelebilirsiniz. Ancak bilgi olarak vermek isterim ki google sitenin yaşını çok önemsiyor. Seo açısından gerçekten önemli bir etken.
Seo dostu url yapısı
Google kendi yaptığı açıklamada bile sef link yapısını kullanmanız gerektiğini sizi daha iyi anlayabileceğinizi söylüyor.
celilcan.net/123.asp?abc gibi bir adres yerine – celilcan.net/seo-nedir.html yada celilcan.net/seo-nedir.asp gibi bir uzantıyı google takdir ediyor. Bu link yapısına da sef link deniyor. WordPress için kalıcı bağlantı ayarları olarak geçer. Url yapısını illaki değiştirmeniz gerektiğeinde mutlaka eski alt sayfaları yeni urllere 301 ile yönlendirme yapmalısınız.
Makalelerde anahtar kelime yoğunluk oranına dikkat edin
Siteni ana sayfasında ve alt sayfalarında anahtar kelimelerinizin abartılmadan Min. %4 Max. %6 gibi bir oranla kullanılmasına dikkat ediniz. Bu rekabeti yüksek kelimelerde %3 oranında kullanılmalıdır. Yoksa spam tehlikesi oluşabilir. Fakat rekabeti düşük kelimelerde % 6 ya kadar çıkabilirsiniz. Ayrıca anahtar kelimeleri kalın, h1, h2 etiketleri ile kullandıklarınızı da sayıya dahil etmelisiniz.
H1 , H2 Etiketini kullanın.
Abartmadan H1 ve H2 etiketlerini anahtar kelimelerinizde kullanmak size son derece fayda sağlayacaktır. Google bu etiketleri önemsemektedir. Hatta meta keyword etiketi yerine heading etiketlerini kullanın.
Yerel seo ( bölgesel ) etkisi
Hizmet verdiğiniz il ve ilçeler ile ilgili makale yazmak sizi yerel arama sonuçlarında yukarılara taşıyacaktır. Ayrıca bölgesel dizinlere sitenizi ekleyin. Google business ve google+ sayfalarını yapılandırın.
Harita sonuçlarında çıkmak
Google, Yandex ve Bing haritaları arama motorları tarafından indexlenmektedir. Eğer haritalara firmanızı eklerseniz özellikle bölgesel seo sonuçlarında başarı elde edebilirsiniz.
Özgün ve popüler olabilecek içerik
Sitenizde kullandığınız dökümanar, içerikler , makaleler size özgü olsun. Basit olsun ama size özgü olsun, Kısa olusn ama sizin yazdığınız bir metin olsun. Alıntı metinden yeni yaptığınız sitelerde kaçının. Biraz emek verin ve kendiniz yazın. Düzenli aralıklarla site içi ve site dışı içerik benzerlik oranlarını analiz edin.
Görseller için seo yapın
Resimlerinizin hem isimlerini google in algılayabileceği şekilde yapın. Hemde alt etiketi ile etiketleyerek anlam bütünlüğü kazandırın. Örneğin seo çalışması konusunda bir resim ekleyecekseniz makaleye resmin adı seo-calismasi.jpg olsun. Ve alt etiketi ile resme aynı kelime ile etiket tanımlayın.
Google webmaster araçlarını kullanın
Sitenizi google in webmaster merkezi olan webmaster toolsa mutlaka ekleyin , bu hem sitenizin bir çok aktivitesini yakından izlemenizi sağlayacak hem de google in size yol göstermesine yarayacaktır. Google webmasters adresi : http://www.google.com.tr/webmasters/
Site haritası kullanın
Google Webmaster araçlarına eklediğiniz siteniz için mutlaka bir site haritası gönderin. Eğer xml ile site haritası hazırlamayı bilmiyorsanız . xml-sitemaps.com adresinden ücretsiz olarak yapabilirsiniz.
Kalitesiz backlink almayın
Sitelerin size referans olması yani backlink vermesi önemlidir. Ancak emin ve kararlı bir şekilde bu yöntemi uygulayın. Bir aylık site için iki tane Pagerank 3 backlink yeterlidir. Bir ay sonra iki tane daha almayı deneyin. Siteniz oturduktan sonra bu sayıyı ayda dörde yada beşe çıkarabilirsiniz. Eğer çok hızlı giderseniz google dan sandbox, pagerank düşürme cezası yada filtre cezası gibi cezalar alabilirsiniz.
Domain otoritesini yükseltmek için çalışma yapın
Domain ve page authority Türkçe karşılık olarak domain ve sayfa otoritesi MOZ firması tarafından oluşturulan bir seo metriğidir. Saygınlık ve otoriteyi ifade eden bu kavram bir zamanlar google pagerank neyi ifade ediyorsa ondan daha fazlasını içeriyor. Domain authority sorgulamak için opensitexplorer adresini kullanabilirsiniz.
Otorite puanı bazı temel metriklere bağlıdır.Bunları saymak gerekirse ;
Backlink kalite ve çeşitliliği Kod kalitesi Site içi faktörler Kaliteli içerik Ziyaretçi metrikleri Sosya medya başarısı Marka bilinirliği
Eğer arama motoru optimizasyonu konusunda kendiniz yapacak bilgiye sahip değilseniz seo çalışması yapan firmalar aracılığı ile sitenizi google, yandex gibi arama motorlarında üst sıralara çıkarma çalışması yaptırmanızı öneririz.