Kullanıcı deneyimi ve seo ilişkisi
Çoğu durumda bir internet sitemiz olsun diye başlayan çalışmalar ve vizyon eksikliği sebebiyle internet siteleri google gibi arama motorlarında çok başarı elde edemezler. Oysa internet sitesi yaptırmadan önce ve sonra verilecek doğru kararlarla hazırlanacak siteyi seo uyumlu hale getirmek mümkündür.
Kullanıcı deneyimi nedir ?
İnternet sitenize giren bir ziyaretçinin , ziyareti boyunca yaşadığı olumlu olumsuz tüm tecrübelerdir. Fayda, Teknik yeterlilik ve İçerik yeterliliği, Tasarım, Kullanışlılık gibi başlıklar altında değerlendirilen bir kavramdır.
Eticaret sitelerinde satış ve dönüşüm oranı optimizasyonunu artırmak için mutlaka kullanıcı deneyimini dikkate almanız gerekir. İlla eticaret sitesi olması gerekmez blog sitesinde ziyaretçi sayısını artırmak için, haber sitesinde haberlerin daha çok okunması içinde aynı şekilde iyi bir kullanıcı deneyimi sunmanız gerekmektedir.
Doğru soruları sormak mükemmel bir kullanıcı deneyimi sağlar.
Arama motorları ve kullanıcı deneyimi
Google, Yandex gibi arama motorları özellikle son yıllarda çıkardıkları algoritmalar ile daha çok kullanıcı deneyimini esas alıyorlar. Yani bu şu demek oluyor ; ziyaretçi sitenize girdikten sonraki sinyaller oldukça önemli hale gelmiştir. Ziyaretçinin hangi sayfadan giriş yapmış, sayfada ne kadar kalmış, başka alt sayfalar dolaşmış mı, hemen çıkma oranı ne kadar ? gibi ölçümlerle faydalanarak sitenizin kullanıcı tarafından ne kadar beğenildiği , rağbet gördüğü gibi sonuçlar üretirler. Elbette google gibi arama motorları sıralama belirlerken 200 den fazla sinyali değerlendirirler. Yapılan canlı deneylerde de kullanıcı metriklerinin çok önemli olduğu ortaya çıkartılmıştır.
Kullanıcı deneyiminin sıralamaya etkisine dair Vaka analizi ‘
RRand Fishkin tarafından gerçekleştirilen bir örneği size anlatalım. Twitter üzerinden takipçilerine bir kelimede google da aratma yapmalarını istiyor. Ve çıkan sonuçlardan 1. siteye girdikten bir kaç saniye sonra geri butonuna basmalarını istiyor. Ardından 3. sıradaki siteye de girip bir kaç dakika kalmalarını, bir kaç alt sayfa dolaşmalarını istiyor. Dakikalar içinde çıkan sonuç çok ilginç o anahtar kelimede 1. sırada yer alan site 4-5. sıraya kadar düşüyor. 3. sıradaki site ise 1. sıraya yükseliyor. Bu durum da yukarıda bahsettiğimiz kullanıcı deneyimini artırmanın arama sonuçlarına ne kadar etkili olduğunu ortaya net olarak koyan bir vaka analizidir. Tasarım aşamasında yapılacaklar
Ui tasarım , Görsel tasarım, Etkileşim tasarımı, Kullanılabilirlik, Kullanıcı araştırması, İçerik stratejisi döngüsünde Ux Designer tarafından oluşturulur. A/B testleri ile sitenin farklı versiyonları oluşturularak hangi versiyonun ziyaretçiye daha çok değer kattığı değerlendirilir ve kullanılacak arayüze karar verilir. Tasarım aşamasında kullanıcı deneyiminde genel olarak şunlara dikkat edilir.
Kullanıcı ihtiyacı : Tasarıma kullanıcı gözü ile baktığımda yeterli geliyor mu ? Sitede kullanılan elementleri ve bölümleri Unbounce, Optimizely, Vwo, Kissmetric, Google web site optimizer gibi araçlar ile A/B testine tabi tuttunuz mu ? Kullanıcı ergonomisini olumlu etkileyen bir site hiyerarşisi ve navigasyon yapınız var mı ? Hedef kitleyi ve beklentilerini belirleyip olası talepleri öne çıkaracak bir tasarım yapıldı mı ? Mobil uyumluluktan, Site hızına kadar çeşitli araçlarla testler yapıldı mı ? Kullanıcı tarafından zor olarak görünen alanları belirgin bir hale getirerek görülmesini sağladınız mı ? Örneğin eticaret sitesinde satın al botununu nereye koyulması gerektiğini direk olarak sormak suretiyle insanlardan fikir aldınız mı ?
Kullanılabilirlik : Eticaret sitelerinde video alanı, resimlerin büyüklüğü, benzer ürünler, kullanıcıya yetecek kadar bilgi sunmak, siparişin hızlı bir biçimde verilmesi gibi vakalar analiz edilerek en iyi sonuç için bir denek grubundan fikirler alındı mı ?
Yararlılık : Ziyaretçinin işine yarayan en güncel trendleri takip ediyor musunuz ? Örnek olarak sektörünüzde popüler sitelerde iletişim formu her açılan sayfada footer da yer alıyor olabilir. Bunu sizinde yapmanız ziyaretçinin yararına olur mu ? Mobil sitede gereksiz öğelerin kaldırılması yapıldı mı ?
Seo çalışması ile kullanıcı deneyimini artırma
İyi bir kullanıcı deneyimine sahip olmak ve kullanıcı deneyimini artırmak için tasarım aşaması sonrasında da sürekli olarak analiz ve çalışmalar yapmak gerekir. Bunları genel olarak şu şekilde sayabiliriz.
Ziyaretçiyi doyuracak bir içerik var mı ? Her ürün veya hizmeti detaylı olarak anlatıyor muyuz ? Anahtar kelime analizleri sağlıklı bir şeklide yapılıyor mu ? Rakip analizleri kullanıcı deneyimini artırmada oldukça etkili teknikler bulmanıza yarar. Sitenizdeki formlar kullanıcıdan minimum seviyede bilgi istemeye ayarlı mı ? Ne kadar az bilgi isterseniz o kadar çekici olursunuz. Ziyaretçilerin sevdiği ve çok sık girilen içerikleri tespit edip bunlarla ilintili veya bu tarz içerikler oluştuluyor mu ? Ulaşılamayan sayfalar kullanıcı deneyimini olumsuz etkiler bu yüzden düzenli olarak kırık link kontrolü yapılıyor mu ? Sektörünüz ile ilgili sıkça sorulan sorular gibi bir sayfa oluşturmanız kullanıcı deneyimini nasıl etkiler ? Ziyaretçilerin sağlıklığı bilgiye hızla ulaşmasını sağlayacak bir soru – cevap köşesi eklemek nasıl olur ? İyi bir site içi linkleme yaptım mı ?
Sonuç olarak kullanıcı odaklı bir internet sitesi yaptığınızda google gibi arama motorları da sizi sevecektir. Ziyaretçilerden gelen sinyalleri iyi analiz etmeniz durumunda ise kullanıcıya daha ergonomik bir site sunma şansınız olur.