Seo analiz ; kısaca bir sitenin seo yönünden eksi ve artılarını inceleme işlemidir. Detaylı test işlemlerini yapmak için profesyönel ve kaliteli araçlara ihtiyaç duyarsınız. Bu araçlar ile hem kendi sitenizi hem de rakiplerin sitelerini detaylı olarak inceleyebilir ve analiz edebilirsiniz. Çoğunlukla ingilizce olan bu araçların ileri düzey ayarlarını kullanmak için ücretli hesap satın almanız gerekebilir. Site analizinde kullanılan metrikler
Yüklenme süresi , site boyutu Kullanıcı deneyimi Mobil uyumluluk derecesi Anahtar kelime yoğunluğu Meta etiketleri Resimler için optimizasyon Kırık bağlantılar Robots.txt analizi Site haritası Kalıcı bağlantı problemleri Domain ve Host bilgileri Js ve Css dosyaları SSL kullanımı Backlink incelemesi Sosyal medya başarısı Alexa sıralaması
Woorank ile detaylı site içi seo analizi
Takip ettiğiniz üzere size zaman zaman ücretsiz araçlardan hoşunuza gidebilecek olanları yayınlamaya özen gösteriyoruz. Bu yazımızda da ayrıntılı site içi inceleme araçlarından Woorank sitesini inceleyeceğiz. Bu site ile sitenizin arama motoru gözü ile inceleyebilir ve detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Sosyal medya sayfalarımızda güncel bilgiler paylaştığımızı da belirtmek isteriz.
Woorank ayrıntılı başlıklar halinde sitenizin durumunu sorguluyor. Eğer varsa eksiklerinizi nasıl düzeltebileceğinizi raporluyor. Şimdi bu başlıkları inceleyelim. Top 5 priorities
Bu başlık altında size sunulan öneriler siteniz için acil yapılması gereken seo önerileridir. Örneğin benim celilcan.net sitesini incelemem sonucu verdiği 5 öneri
Top priorities for masivayazilim.com.tr
Speed-up your website
Add a conversion form
Write more content
Write additional content with more keywords
Promote your website on Social Media
Burada siteyi daha da hızlandırmayı , etkileşimli formlar eklemeyi, daha fazla içerik eklemek gerektiğini, içeriklere uygun anahtar kelimeler eklemeyi ve sosyal medyadaki tanıtım çalışmalarını artırmayı öneriyor.
Visitors
Bu başlık altında site ziyaretçilerinin ayrıntılı verisi inceleniyor. Trafik hareketleri yüksek mi ? Düşük mü ? sitenizin Alexa puanı ve ziyaretçilerin hangi ülkeden geldikleri ve sitenize verilen bağlantıları inceleyebilirsiniz.
Social monitoring
Bu başlık altında sitenizin sosyal medyadaki seo başarısının incelemesi yapılıyor. Facebok, Twitter gibi sitelerden kaç beğeni aldığınız , yapılan paylaşımlar ve takipçilerin basit incelemeleri yapılıyor.
Mobile başlığı
Bu başlık altında sitenizin mobil aygıtlar için uyumu analiz ediliyor. Sitenizin tablet bilgisayarda yada mobil cihazlarda nasıl göründüğü , mobil aygıtlar için uyumlu olup olmadığını özetle responsive durumu inceleniyor.
Seo basics
Bu başlık altında basit önerileri ve incelemeleri bulunuyor. Sitenizin robots.txt dosyasının incelenmesi, Url rewrite, Site haritası incelemesi, Sitenizin meta kodlarının incelenmesi, sitenizde blog olup olmadığı, sayfalarınızdaki anahtar kelime yoğunluğu gibi bir çok ekstra optimizasyon önerisi bulunuyor.
Seo keyword
Bu başlık altında sitenizdeki anahtar kelimelerin ayrıntılı tahlili ve anahtar kelime yoğunluğu ile ilgili incelemeler yer almaktadır.
Authority
Sitenin pagerank değeri ve otoritesini bu bölümden öğrenebilirsiniz. Google tarafından indekslenen sayfa sayısı, domain tescil tarihi, popüler sayfalarınız gibi durumlar listeleniyor.
Backlinks
Bu bölümde backlink sayınız ve kaliteleri, dmoz kaydınız olup olmadığı listeleniyor. Detaylı backlink analizi için ahrefs, majesticseo gibi siteleri önermekteyiz.
Usability
Bu bölümde ise sitenizin favicon ikonu olup olmadığı, hata sayfalarınız, sayfaların yazıcıya gönderme kodu olup olmadığı, sayfa boyutu, yüklenme süresi, sayfa dili, dublincore ve microformats verilerinin detayı veriliyor.
Technology
Sitenizin hangi içerik yönetim sistemini kullandığı yada hangi güvenlik eklentilerini içerdiği, google analytics olup olmadığı, W3c doğrulaması durumunu, encoding yapısını ve hızlandırma önerilerini sunuyor. Uzun süredir ücretsiz olarak 100 üzerinden sitenizi puanlandıran bir arama motoru skor servisi olan Woorank sitesini inceledik. Başka bir konuda görüşmek üzere. Onpage.org ile site analizi
Mükemmel bir site içi seo analiz aracı olan onpage.org gerçekten mükemmel raporlar sunuyor.Anahtar kelime yoğunluğu, H1, H2 , H3 etiketlerinin kullanımı, meta etiket kullanım hataları, İçerik problemleri, robots.txt sorunları, kod optimizasyonu, sıkıştırma durumu, gzip, yinelenen içerik kontrolü, resimler için kontrol, link çıkış sayısı vs. gibi yüzlerce metriği inceleyerek rapor sunuyor.
Böylece sitenizdeki site içi seo sorunlarını tespit edebiliyor önlem alabiliyorsunuz. Nasıl yapılıyor ve detaylar için kullanmanızı tavsiye ederiz. Masaüstü alternatifleri Screaming Frog ‘tur. Bu yazılımda oldukça kaliteli ve işe yarar sonuçlar vermektedir.
Diğer seo analiz araçları
Ahrefs Majestic Seo WebCeo SearchMetrics Semrush Google Analytics Google Web Yöneticisi Araçları Seo Spy Glass
Doğru bir seo stratejisi için detaylı ve düzgün bir inceleme yapmanız gerekir. Bunun en doğru yolu da başarılı araçları kullanmaktır. Umarız arama sonuçlarında hedeflediğiniz ilk sıraya sitenizi oturtabilirsiniz.